Kre's personal website

Ce mai e nou, ce se mai întâmplă prin zonă

<May 2018>
MoTuWeThFrSaSu
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Ruga de la Belinţ
După cum mulţi dintre voi ştiu, de Paşti, mai exact în a doua şi a treia zi de Paşti, se ţine Ruga la Belinţ.
Anul ăsta o fost ceva mai deosebit din două puncte de vedere:
  1. Au fost mai mulţi solişti, solişti de renume în Banat şi numai, dintre care enumăr Luminiţa Jucu, Puiu Codreanu, Laura Laurenţiu, Otilia Duma.
  2. Ansamblul "Hora Belinţului", împreună cu ansamblul "Bujoreana" din Traian Vuia, au susţinut un spectacol de excepţie înainte de începerea tradiţională a Rugii, spectacol ce a ţinut undeva la vreo 40 min şi a culminat cu o trecere prin 3 mari zone etno-folclorice (Banat, Bihor şi Moldova). Mai multe detalii aici.

Ruga a fost frumoasă (chiar dacă în cea de-a doua seară s-a ţinut în Căminul Cultural din cauza vremii nefavorabile), la "discotecă" o fost şi mai şi... Soon şi filmări şi poze din "şărpărie" :)
Despre hosting şi domenii...

Aşadar şi prin urmare... am avut o discuţie cu cineva despre o ofertă de la Livehosting privind o ofertă de găzduire gratis pe perioadă de 6 luni. Povestea e mai lungă, în principiu Microsoft sponsorizează prin câteva firme de hosting pe Windows din România vreo 500 (de fiecare firmă) de astfel de "trial-uri" pentru oricine doreşte găzduire pe Windows în diferite scopuri (studenţi, developeri, utilizatori casual etc.) Doar că în această ofertă intră doar hostingul, of course, fără domeniu. Acela trebuie plătit. Bineînţeles, există posibilitatea unor domenii free, ca subdomenii la trialhosting.ro, deţinut tot de Livehosting. Acum, de ce nu se pot da şi domenii în acel trial? Treaba în general în acest sector stă în felul următor:

Domeniile .ro sunt domenii top-level (TLD - top level domains). De aceste domenii se ocupă ICANN, o organizaţie non-profit care se ocupă în mare de "bunul-mers" al Internetului. Această organizaţie a delegat împărţirea acestor domenii de nivel înalt naţionale (.ro, .de, .at etc.) unor entităţi (organizaţii sau instituţii) din fiecare ţară. În cazul României, autoritatea delegată este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (oferind domeniile prin RoTLD).

Fenomenul se petrece astfel: în general un site are două "părţi" mari şi late:

  • partea de găzduire, spaţiul, banda şi toate caracteristicile şi parametrii aferenţi accesului la conţinutul site-ului şi
  • domeniul, adică numele site-ului (de exemplu my-chaos.ro)

În general, firmele de hosting oferă atât serviciile de găzduire cât şi domeniile. Doar că găzduirea este dată prin forţe proprii (pe servere proprietate a firmei, colocare etc.) pe când domeniile sunt cumpărate la rândul lor de la RoTLD-ul de care discutam mai sus. Treaba e că o firmă de hosting poate achiziţiona, prin contract, de la RoTLD, domenii în pachete de câte o sută (ceva mai ieftin, dar cu alte clauze contractuale, destul de disputate - detalii aici) şi astfel intermediază achiziţionarea domeniilor. Un domeniu .ro este "cumpărabil" pe termen nelimitat ("pe viaţă") şi îl cam poţi muta pe unde vrei.

Aşa că, în concluzie, o firmă de hosting îţi poate oferi "trial" o perioadă de timp serviciile de găzduire, dar nu o să îţi ofere niciodată un domeniu .ro. Chiar dacă în general nu se fac venituri mari din vânzarea acestor domenii (valoarea adaosului nu este chiar atât de mare), recuperarea acestor sume dintr-un abonament de hosting standard durează ceva timp şi, în plus, dacă clientul nu doreşte ca după acea perioadă de timp să continue colaborarea cu acea firmă sau nu doreşte să achiziţioneze acel domeniu, firma respectivă de hosting va rămâne cu acel domeniu pe cap (pe la începuturile connex-ului era posibil să plăteşti lunar un serviciu suplimentar la abonament pentru hosting ŞI domeniu, prin myDomain, unii poate îşi mai amintesc; dar nu cunosc care au fost dedesupturile înţelegerii lor cu RNC - pe acea vreme).

Cam asta ar fi teoria şi de ce NU poţi primi şi domenii în trial, nu doar hosting. :)

Pentru informaţii suplimentare sau dacă am spus ceva eronat, contact me.

De vânzare, card PCMCIA
Salut. Se întâmplă să am de vânzare un card PCMCIA cu două porturi de USB 2.0 şi un port de conexiune cu un încărcător (dacă aveţi adaptoare de genul ăla). Scula arată aşa:
11032010.jpg
11032010(001).jpg
11032010(002).jpg
11032010(003).jpg

Povestea este următoarea: s-o dus controllerul de USB la laptop, astfel încât porturile laptopului nu pot comunica decât ca usb 1.1 (viteză mică, of course). Cum soluţia era să schimb placa de bază (scump dom'le, scump!) am decis să încerc o improvizare şi am crezut că o să-l păcălesc... dar din păcate nu o mers, pentru că şi cardul tot ca usb 1.1 îl vede (deşi pe alte laptopuri îi în regulă, că l-am testat). Aşa că l-am pus în geantă şi am uitat de el până acuma.
Cardul e nefolosit, în garanţie până 30.10.2010 şi îl dau cu 50 lei. L-am luat de la Neuronic Trade. Căutaţi pe net sau prin magazine, ofertă mai bună nu o să găsiţi.
Deci, dacă ştiţi pe cineva care are probleme cu USB-ul la laptop sau n-are destul porturi sau mai ştiu eu care-s situaţiile, send a mail! :D
Despre "Hora Belinţului"

   Hello lume, din nou!

   După cum probabil mulţi dintre voi ştiţi, şi dacă nu ştiţi, acum aflaţi, sunt un înfocat susţinător al ansamblului "Hora Belinţului". Mi-s foarte dragi copiii ăia şi ce fac ei.

   Deşi provin dintr-o generaţie care pe la începuturi se dorea rebelă şi ne-consumatoare de folclor, uite că unii gândesc diferit şi diferenţa asta contează :)

   "Hora Belinţului" este un ansamblu de elevi în mare parte (elevi la şcoală, la liceu, şi vreo câţiva studenţi), aşa că îi putem spune un ansamblu amator. Mai multe informaţii o să găsiţi în linkurile pe care le voi pune la finalul postului ăstuia. Ce urmează a vă spune nu veţi găsi acolo.

   Din ce cauză am ajuns să scriu asta aci? Păi mă uitam pe youtube la unul din clipurile pe care le-am pus cu ei, şi mai exact la "genericul" pe care l-am făcut pentru "filmul" călătoriei noastre spre şi de la Paris în tomna trecută şi mi-am amintit pe câtă lume am stresat vorbind despre "Hora Belinţului". Şi doream să-mi cer scuze pentru asta, dar nu voi promite că nu o voi mai face. E o stare asemănătoare celei când îţi cumperi un lucru nou (o maşină, laptop, telefon etc.) şi eşti foarte mândru de el, doar că la mine mândria asta persistă de vreo 3 ani de zile, de când e ansamblul, şi probabil o sa mai persiste atâta vreme cât va exista, pentru că permanent evoluează şi devin tot mai buni.

   Unii din cei care mă cunosc poate se vor mira, din moment ce nu fac parte din ansamblu (deşi taică-miu e coordonator şi e unul din fondatorii lui), dar e vorba de mândria de vedea cum Belinţul devine tot mai cunoscut (heh, Paris astă-toamnă, probabil participare la festivalul-concurs internaţional pentru amatori de la Dijon prin 2011), dar asta e altă poveste.

   Şi, ca să n-o mai lungesc mult, de curând am devenit "editor" al secţiunii despre "Hora Belinţului" pe www.belint.ro (merci Flo :D) şi o să încerc să o ţin cât mai actualizată şi cu informaţii cât mai interesante. Încă nu m-am apucat de treabă, băt suun! Vă invit să mai daţi şi p-acolo din când în când.

   O zi faină să aveţi! :)

my-chaos.ro

Noul my-chaos.ro e up and running... am reuşit să-mi cumpăr domeniul, l-am hostat la livehosting, iar in momentul de faţă toate par să meargă bine :)

Rss